hits

Fellene du må styre unna ved valg av studier!

kommentarer


Fra mine egne eksamensforberedelser. BILDE: PRIVAT
 

På fredag er siste frist for å søke høyere studier på universiteter og høyskoler i Norge. I den anledning er det noen svært viktige elementer du må huske på. Disse er:

  1. Det er ikke sikkert at du kommer inn på ett av studiene du ønsker deg. Dersom du ikke kommer inn er det superkjipt ikke å ha et studie å begynne på. Sørg derfor for at du søker på ett alternativ der du med sikkerhet får plass! Det spiller ingen rolle hva dette er, det viktigste er at du tar steget videre og begynner på neste steg i utdannelsen. Det er ikke sikkert du er blodinteressert i det studiet du kom inn på, men tenk at det finnes noe spennende innen alle fagfelt. Fokuset er uansett at du må ta steget videre på utdanningsstigen!
  2. Sjekk at studie du søker på sammenfaller med studiestedet du vil studere. I søkerportalen kommer studiene opp flere ganger fordi de ligger listet opp etter studiestedet. Sørg for at du dobbelsjekker at studiet og studiested begge er riktig.
  3. Elektronisk vitnemål. Til dere som kommer rett fra videregående skole er dette fikset. Men, til dere som begynner å studere litt senere så er det ikke sikkert dere har et elektronisk vitnemål. I det tilfelle kan du laste opp det du har i papirform ved å scanne det, eller så kan du kontakte skolen du gikk på for å få dem til å konvertere det gamle vitnemålet ditt til et elektronisk vitnemål. 
  4. Studier etter lang tids pause. Dersom det er mange år siden du gikk på videregående skole og trenger å få tak i vitnemålet ditt, kan det være at skolen du gikk på ikke eksisterer lenger. I det tilfellet blir alle gamle arkiver oppbevart hos Byarkivaren. Sende dem en epost eller ring dem så sender de deg en kopi av vitnemålet ditt.
  5. Sørg for at du får med all relevant utdannelse slik at du får med maks tilleggspoeng. Det er ikke bare karakterene dine du får poeng for. Du kan også få alderspoeng, poeng for annen høyere utdannelse eller poeng for ytterligere fordypning. Sørg for at du har vitnemål som du kan laste opp for dokumentere dette og få de ekstra poengene du fortjener.
  6. Det norske søkersystemet er svært mangelfullt. I det norske systemet vil du få mer tilleggspoeng for å bli eldre enn for høyere utdanning.  Systemet er ikke interessert i hvem du er, hva slags person du er, hva du kan eller hvilke egenskaper du besitter. De bryr seg kun om hva du har produsert at karakterer på videregående og hvor gammel du er. (Ikke glem at man kan få godskrevet fag fra andre utdanninger da, så er vel ikke helt korrekt!) Dette er galskap!
  7. Sørg for at russetiden ikke dreper vitnemålet ditt. Du har nå gått 12,5 år på skole og du gleder deg kanskje til russetiden. For all del, ikke la russetiden ødelegge alt du har jobbet for, ei heller la russetiden spikre den sjabre innsatsen du har hatt en stund. Det er mye kunnskap å hente disse siste månedene!!! Gi derfor jernet fremover, sprengles til prøver, "russ" uten livet og skolegangen som innsats og for all del jobb beinhardt i fagene du kommer opp i. Dette kan make eller break din mulighet for å komme inn på studiet du ønsker.
  8. Til slutt, 2'ern kan være gull verdt! Om du er i stryksonene, er dette det beste tipset jeg har: En 2'er gir deg vitnemål, mens en 1'er sender deg tilbake til start! Så, uansett hva du gjør, sørg for å stå!!!

Dermed ønsker jeg deg lykke til og at du kommer inn der du ønsker! Å studere er supergøy B-) Senere denne uken kommer jeg til å gi tips til hvordan karakterene dine kan overleve russetiden.

 

Følg meg på instagram under Mattedama , facebook under Mattedama og på snap: vibekegf

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar