hits

Den internasjonale π-dagen

kommentarer En kommentar


FOTO: www.cnn.no

I dag, 14. mars, er den internasjonale pi-dagen. Datoen er ikke tilfeldig. På norsk skrive vi datoer som dag, måned så år. I USA, derimot, skrive de datoer som måned, dag så år. Med denne rekkefølgen blir 14. mars nemlig 3.14, hvilket er avrundingen vi ofte bruker for π!

Men hva er π? Svaret er såre enkelt. Dersom du deler omkretsen av en sirkel på diameteren av en sirkel, vil svaret alltid være π. Ganske så fascinerende! Dette gjelder uansett hvilken sirkel du velger, stor som liten. π er altså forholdet mellom omkretsen og diameteren av en sirkel. 

På den store π-dagen arrangeres π-konkurranser over hele verden. Blant annet konkurreres det i å huske flest desimaler av π. Verdensrekordholderen husker svimlende 70 030 desimaler av π! Han er fra India og heter Suresh Kumar Sharma, og satte denne rekorden den 21. oktober 2015 (ironisk nok ikke den 14. mars). Han brukte 17 timer og 41 minutter på å sitere alle sifrene.

Da er det bare å «have a pie on pi day», og lese mer om pi-dagen på www.piday.org. 

  

Du følge meg på instagram under Mattedama , facebook under Mattedama og på snap: vibekegf

 


 

Ã?n kommentar

Geir

22.03.2017 kl.01:08

Og for oss som glemte å feire Pi-dagen så er det bare å sette en påminnelse i kalenderen for konkurrenten Tau-dagen 28. Juni: http://tauday.com . PS: Simpsons har ofte referanser til matematikk, her til inderen med verdensrekord i å memorere Pi sine desimaler: https://www.youtube.com/watch?v=_T34r4AysIw

Skriv en ny kommentar