hits

Julenøtter første nyttårsdag

kommentarer 6 kommentarer

reklame: annonselenke

Kan du matematikken fra grunnskolen? Årets julenøtter tester deg i matematikken du skal lære fra 1. til 10. klasse. Julenøttene er delt inn i tre nivåer. Nivå 1 dekker 1.-4. klasse, nivå 2 dekker 5.-7. klasse og nivå 3 dekker 8.-10. klasse. Du får tre nye julenøtter hver dag fra og med lille julaften til og med 1. nyttårsdag. Syns du julenøttene er vanskelige kan du kjøpe bøkene «Bli god i matte» her. Disse tre bøkene dekker pensum fra 1.-10.trinn. 

  1. Lotte og Lise konkurrerer om å få samle inn mest penger på pant. Lise har 6  store flasker med 2,5 kr i pant og 9 små flasker med 1 kr i pant. Lotte har 8 store flasker med 2,5 kr i pant og 4 små flasker med 1 kr i pant. Hvem samlet inn mest penger?
     
  2. Morten skal måke snø. Han bruker 3 timer på jobben. Han kan enten velge mellom å få 70 kr i timen for jobben, eller 200 kr for jobben. Hva bør han velge?
     
  3. Trym vil dra på besøk til en venn. Han kan enten følge veiene fra A til C via B, eller gå diagonalen fra A til C. Hvor mye sparer han på å gå utenom punkt B?

Fasit for gårsdagens julenøtter

1. 
Vi må finne det høyeste tallet i 3-gangeren som ikke er høyere enn 19. 3 ganger 6 er 18. Morten, Trym og Lise får da 6 stjerneskudd hver, og det blir ett stjerneskudd til overs.

2.
Det er billigst pr stjerneskudd å kjøpe pakken med flest, så de burde kjøpe så mange pakker med 10 stk som mulig. De får råd til 3 pakker med 10 stjerneskudd. Dette koster til sammen 120 kr, så de har nå 30 kr igjen. Nå burde de kjøpe én pakke med 6 stk. Etter dette har de 5 kr, som de kan bruke på 1 stjerneskudd. De har til sammen råd til 3*10 + 6 + 1 = 37 stjerneskudd.

3.
Vi legger sammen alle tidene (husk å gjøre om minuttet til 60 sekunder) og deler på antall stjerneskudd. Da får de en gjennomsnittlig brenntid på ca. 41 sekunder

 

 

6 kommentarer

01.01.2018 kl.13:00

(1)

6*2,5+9=24 kr eller 3+3+3+3+3+3+9=27kr (Line)

8*2,5+4=24 kr eller 3+3+3+3+3+3+3+3+4=28 kr (Lotte)

Lotte kan samle inn mest penge, hvis hun er smart.

(2) 70*3=210 Han bør velge timelønn.

(3)679 -481= 198m Fra A til c= 481m og fra A, B til c=679m

Han sparer 481m

Muhammad

01.01.2018 kl.13:04

(1)

6*2,5+9=24 kr eller 3+3+3+3+3+3+9=27kr

8*2,5+4=24 kr eller 3+3+3+3+3+3+3+3+4=28 kr

Lotte kan samle inn mest penge, hvis hun er smart.

(2) 70*3=210 Han bør velge timelønn.

(3)679 -481= 198m Fra A til c= 481m og fra A, B til c=679m

Han sparer 481m

Jørn Grotnes

01.01.2018 kl.14:55

Genialt svar Muhammad - at Lotte kan vinne ved å levere inn én og én lapp for de store flaskene, og dermed få 3 kr i stedet for 2,50 i pant for hver, den tenkte ikke jeg på og tviler på at mange 1-4 klassinger får med seg den :-)

01.01.2018 kl.15:56

Hvordan kan han spare 481m?

Diagonalen A-C er 481m. Det riktige er at han sparer 319m + 361m - 481m = 198m

Muhammad

01.01.2018 kl.17:59

Hei Hæ,

H^2= K^2+K^2

=319*319+360*360

H=481m

319+360=679m

679-481= 198 m

Det var min feil.

tomm1st

01.01.2018 kl.18:28

1) 6 * 2,5 + 9 = 24 og 8 * 2,5 + 4 = 24. Det blir derfor uavgjort mellom Lise og Lotte.

2) 70 * 30 = 210. Så Morten tjener 10 kr ekstra ved å velge timelønn.

3) Ved å gå via B blir avstanden 319 m + 360 m = 679 m. Diagonalen rett fra A til C har en lengde på sqrt(319^2 + 360^2) m = 481 m. Besparelsen blir derfor (679 - 481) / 679 * 100 % = 29,16 % ? altså ca. 30 %.

Skriv en ny kommentar