hits

Slik overlever du skolen!

kommentarer 4 kommentarer


Et alvorsord på nyåret. FOTO: Jens Bredberg

Nå skal jeg si noe som er veldig upopulært blant mange lærere, men noe veldig viktig. Om du sliter med å henge med i alle fagene på skolen, så sørg for å jobbe med matte, norsk og engelsk, resten av fagene er ikke like viktige før året da karakteren teller.

Greia er som følger: du MÅ kunne lese, skrive og regne, og du trenger å kunne engelsk. Historie, religion, geografi, samfunnsfag og gym er også viktige fag, men dersom du sliter med å henge med, så sett inn støtet på matte, norsk og engelsk. Noen ganger er livet slik at vi ikke alltid får til eller strekker til slik vi ønsker, da er det viktig å prioritere riktig. 

Livet er jo slik at det skjer mens du går på skolen, og skolen er som et tog som ruller av gårde uten å stanse. Dette gjør at de fleste av oss en eller flere ganger sliter med å henge med på fremdriften. Det er da du trenger å vite hvordan å komme deg gjennom disse periodene. Forslaget mitt er å slippe de fagene du ikke får karakter i dette skoleåret, foruten matte, norsk og engelsk. Disse fagene MÅ du følge opp uansett. 

Når det er sagt ønsker jeg selvfølgelig at du skal ha maks fokus på alle fagene gjennom hele semesteret, og gjennom alle skoleårene og at livet ditt aldri har noen problemer, akkurat som en dans på roser. Men dessverre vet vi at dette ikke er tilfelle, og derfor må vi ha en plan når skoen klemmer så du brekker beinet: Slipp ALDRI matte, norsk og engelsk. De andre fagene kan du lettere ta opp igjen på egenhånd på et senere tidspunkt. 

I samtlige medier kan vi lese om at teknologikompetanse er viktigere enn noen gang, og at IT-utdannelser har aldri har hatt flere søkere. For å studere IT står matte som det viktigste støttefaget. Sørg derfor for at du makser matte alle årene på videregående skole. 

Så kanskje du sier at «dette gjelder ikke meg, jeg skal studere medier, markedsføring eller fashion. IT er for nerds og de som skal drive med progging og sånn». Og på overflaten ser det sikkert slik ut. Men sannheten er at alle bransjer har teknologi som et sentralt bein de står på.

Ta fashion, for eksempel, å være den som kan snakke med både programmererne og markedsteamet vil i tiden fremover gjøre deg megaattratktiv. «Alle vet» at tech-folka ikke snakker samme språk som fashionistaene. Men med verdens utvikling så trenger disse to å snakke sammen og forstå hverandre, og noen må være kommunikasjonsleddet. Sørg for at det er deg. Folk med teknologikompetanse vil være mer ettertraktet enn noen gang, og om du kan begge kan du stå øverst på pallen for å få drømmejobben. En saumfaring av landets- og internasjonalemedier bekrefter nettopp dette.

 

Ha et strålende nytt år! 

 

4 kommentarer

Inkognito

08.01.2018 kl.20:48

Hei mattedama, jeg er førsteklassing på medisin, og kjenner jeg sitter med mye av det samme som jeg hadde på

VGs, lite motivasjon til eksamenslesing, og merker jeg sliter med å memorisere muskler,ledd, formler i kjemi osv...jeg elsker studiet, men sliter med lesemitivasjon..noen tips?

Mattedama

08.01.2018 kl.23:18

Inkognito: Hei, det finnes flere metoder du kan bruke. Hvilke av disse kan passe for deg: tankekart, flip cards, sang, essay (type adjektivhistorie om de ulike musklene etc), stikkordsnotat eller figurkart?

Adjektivhistoriene kan bli super festlige. Gi meg beskjed så skal jeg utdype videre:-)

Old

11.01.2018 kl.02:48

Mattelæreren min på gymnaset ( vgs som det heter nå) erklærte at det eneste man kunne ta med seg til himmelen, var matte, ikke gods og gull, kun matte, så gjør leksene og følg med!

Han er død for lengst og tok vel med seg matten sin til himmelen. :)

Mamma til tre

11.01.2018 kl.11:40

Hei. :)

Kom over din blogg mens jeg lettet etter en lure måter å få matte og generelt skole drivkraften i min ni åring.

Vi har dessverre ikke hatt noen utredning på hans læreevner ennå, pappa er litt motvillig og mener at dette er forbigående.

Jeg på min side har sett denne negative utviklingen siden hans tidlige år. Nå som han begynner å bli eldre og det stadig vekk blir mer å lære så merker man denne trenden enda mer. Hel og halvårs vurderinger ligger på kritisk. Vi har en yngre skole kar til, og han begynner å ta igjen storebror i det meste. Dette fører da selvsagt til gnistringen mellom dem to og mamma hjerte begynner å briste. Jeg kan ikke lære yngste mann mindre for at eldste mann skal føle seg bra, og klarer heller ikke å se at eldste får stadig dårligere selvtillit. Har du noen råd og tips? Dette særlig mtp. lekse situasjoner og ønske om å mestre læring? Bør han være alene i ett rom mens han gjør lekser og at vi bare ser til han for å se hvor langt han har kommet, og om han eventuelt trenger hjelp? Eller bør en av oss sitte med han under hele forløpet og påse at han klarer å gjennomføre leksene? Hva kan vi bruke som motivasjon? Yngste mann er ganske kjapp og forstår at hans fritid er avhengig av at leksen er unnagjort. Derfor påser han uten videre at skriften er på sitt beste og regnestykker er riktige. Det er svært sjeldent at jeg må bryte inn og viske ting vekk. Eldste derimot er klar over dette han også, men han bruker en annen strategi. Bare skrive og regne for å ha noe på arket, uten å gi det tanke om det er bra eller riktig. Noe som da medfører at ting ofte må viskes vekk og at han må starte på nytt. Dette fører til at leksene tar unødvendig mye tid og jeg ser at han blir totalt utslitt og er usikker om hva som er lurt å gjøre. La det ligge?

Er i tvil om at dette alternativet er noe å vurdere for han ligger som nevnt ovenfor langt etter. Hva gjør man da? Vi har snakket med læreren og hun mener at han er for lat. Jeg ser hva hun mener, for han har tendens til å ikke gidde, men så er jeg streng imot disse lapper på unger.

Og så lurer jeg om du har tips til å få pappa med på utredning av vår niåring? Hvordan får jeg gutten min til å bli skoleglad? Han gir alt for fort opp og frustrasjon bygges ganske så kjapt. Jeg vil ikke gi opp og prøver mitt beste, men føler vi ikke kommer oss noen veier. Barn på hans alder lærer om brøk, mens han ennå sliter med pluss og minus, klokke, etc. etc. En av hans største problemer er at han ikke leser spørsmål og svarer ut fra sine egne antagelser. Hva gjør jeg?

Med vennlig hilsen,

Mamma til tre

Skriv en ny kommentar